Sådan undgår du sygdom og utøj hos dine høns

Det er næsten uundgåeligt at have sygdomsfri fjerkræ. De fleste fjerkræejere kender til problematikken og vil gøre althvad de kan for at mindske sygdomme og utøj mest muligt. Vi kommer her med hjælp til at identificere sygdomme og utøj og giver vores råd til, hvordan man bedst kan forebygge mod dem og komme dem til livs.

Har hønen fået blodmider?

I Danmark er den mest almindelige fuglemide blodmiden – bedst kendt som kyllingemiden. Den kan kendes på, at den efterlader en helt rød, blodfyldt knop på ca. 1 mm. Selve miden er grålig og bliver rød, når den har suget blod fra hønsene.

Hvis miderne har fået fat, bliver hønsene blege og sløve. For nogle høns går ægproduktionen ned eller endda helt i stå. Hvis man mistænker blodmider, er der et simpelt trick, man kan bruge. Kør et hvidt stykke stof på undersiden af hønsenes siddepind. Hvis der kommer røde blodmærker på stoffet, er det et næsten sikkert tegn på blodmider. Nogle gange vil man også kunne se små blodpletter på æggeskallen.

Hvis du er så uheldig, at blodmiden har fundet ind til dine høns, kan du sprøjte med pyrethrumspray. Man får sjældent bugt med miderne i første omgang, så man bør følge op med flere behandlinger. Hvis du er i tvivl om behandlingen, bør du tage kontakt til en dyrelæge.

Sådan finder du ud af, om hønen har lus

Der findes mange former for lus. De holder til mange forskellige steder på hønen, men oftest omkring kloakken – der hvor hønen udleder sin afføring. Du kan finde de små lyse parasitter ved at sprede fjerene, præcis som man ville gøre det med håret på et menneske, der har fået lus. Kig også efter lusæg, når du er i gang. De kan findes som grå-hvide skorper omkring vinger og kloakken.

Hvis dine høns har fået lus, kan de behandles med forskellige midler – enten som pulver eller kemisk spray. Ofte kan man forebygge liggehønes mod lus ved at give deres redekasser lusepulver en gang om ugen. Haner behandles individuelt. Igen, bør du søge professionel hjælp, hvis du er i tvivl om, hvad der skal gøres, eller hvis de simple behandlinger ikke virker.

Lopperne kan være svære at opdage på hønen

Modsat lus lever lopper oftest ikke på selve hønen. De kan findes i strøelsen eller reden, da de kun hopper på hønen for at suge blod. De fleste opdager fuglelopper ved, at man selv bliver bidt på ankler og underben. Det vil minde meget om et myggestik og klø som bare pokker. Du kan få øje på lopperne, hvis du tager en redekasse ud i lyset og i et hurtigt tag fjerne selve reden. Så vil du kunne se små sorte lopper på ca. 3 mm springe væk. Selvom du fjerner dine høns, kan lopperne leve videre op til et år, så det er med at få fjernet al materialet fra reden, hvis der er kommet lopper. Det gøres bedst ved at brænde det – naturligvis forsvarligt.

Videre til værktøjslinje