Hane eller høne? Hvad skal man se efter??

Hanens kendetegn:
(gældende for langt de fleste racer, hybrider og krydsninger)
1 – Hoved og hoveddele (kam, hagelapper) er større og kraftigere
2 – Fjerene i halsbehæng er spidse
3 -Benene er større og grovere, og der er sporer
4 – Sadelfjer – spidse fjer, som hænger ned over det bagerste af
5 – Seglfjer, de lange spidse fjer i halen, som dækker for styrefjerene
6 – Helheden af dyret. Hanen udstråler maskulinitet (nogen gange) Men selvfølgelig er der ingen regler uden undtagelser og det er f.eks. at nogle høner (især indenfor de lette racer) også kan have sporer i større eller mindre grad. Det er ligeledes set at høner galer , oftest i hønsehold uden hane.

Haner kan være hønehalede, som hos racen sebright, samt mangle sadelfjer, som igen hos racen sebright og campiner. Kønsbestemmelser kan man for det meste lave, når kyllingerne er 5-6 uger i de fleste tilfælde, men senere hos enkelte racer og krydsninger.

Nogle farver er kønsvisende, f.eks. legbarfarvede, hvor hanen er gullige og hønerne er stribede.

Ved små kyllinger kan man anvende disse retningslinier – men det er kun retningsvisende og holder i 80% – 90% af gangene.

Hos kyllinger ved 1 – 2 ugers alderen ligger forskellen i væksten af de yderste svingfjer i forhold til de inderste. Hos hanekyllinger vokser de yderste lidt hurtigere end de inderste så der vil være en tydelig forskel på længden i starten (1-3) uger, hvorimod hønernes ydre og indre vingefjer følges ad i væksten. Hanernes fjer vil hos kyllingerne blive længere end hønens, mens hønerne derimod først får fjer på ryggen. Når de bliver lidt ældre 6 – 12 uger kommer man ind i en vanskelig periode hvad angår bestemmelse af køn.

Et andet tegn er at dem der stiller sig foran dig først når du nærmer dig, godt vil tages op og er kælepotter – er desværre ofte haner . Haner har generelt en afrundet kam og høner en lige. Ved så unge dyr er det en overvejning af flere ting, små spidse fjer på ryggen, tykkere ben, lidt større kropsvægt, lidt større kam og udformningen på kammen samt opførsel når du tager dem op som små, her kan hanerne godt finde på at hakke og stritte mere imod